KDH chce do volieb schváliť zákon o hmotnej zodpovednosti funkcionárov

06.02.2012 Bratislava

Bratislava 6. februára (TASR) – Ak parlament na aktuálnej schôdzi schváli o zákon o zodpovednosti za škodu spôsobenú pri výkone verejnej moci, líder KDH Ján Figeľ podá na rokovanie vlády návrh na jeho skrátené legislatívne konanie. Predseda hnutia to vyhlásil na dnešnej tlačovej konferencii. Návrh by tak mohli poslanci schváliť ešte v tomto volebnom období.

\"Stále to nie je nereálne, pretože v prípade, že to prejde do druhého čítania a že takých návrhov bude viac, ten tlak na ešte jednu schôdzu do volieb môže byť výraznejší,\" zdôraznil Radoslav Procházka z KDH. Aj keď aktuálna schôdza NR SR mala byť poslednou v tomto volebnom období, predseda parlamentu pripustil, že do marcových zvolá ešte jednu schôdzu.

Procházka dnes uviedol, že o zákone nedávno rokoval na Generálnej prokuratúre. \"S prvým námestníkom generálneho prokurátora doktorom Tichým a ďalšími prokurátormi som preberal technickejšie riešenia, ako by mal tento zákon vyzerať, aby bol účinne uplatniteľný v praxi,\" podčiarkol. Doplnil, že keď poslanci zákon posunú do druhého čítania, práca na zákone vo forme pozmeňujúcich návrhov sa ešte zintenzívni.

KDH dnes tiež predstavilo svoj protikorupčný program. Jednou z hlavných priorít hnutia je prijatie trestnoprávnej zodpovednosti právnických osôb. \"Mnohokrát sa trestná činnosť pácha právnickými osobami, firmami. Štát nie je schopný prijať sankciu, ktorá by bola dosť razantná voči takýmto subjektom,\" podčiarkol Figeľ. Právnickým osobám by tak hrozil peňažný trest, prepadnutie majetku, zákaz činnosti či obmedzenie prijímať dotácie.

Hnutie sa bude usilovať schváliť normu, ktorá by chránila oznamovateľov korupcie. Sprísniť by sa mal aj zákon o preukazovaní majetku. KDH chce presadzovať prijatie etického kódexu u činiteľov, prokurátorov a sudcov a tiež spresnenie obsahu majetkových priznaní. Po prípadnom úspechu v marcových voľbách hnutie plánuje pripraviť zákon o lobingu.

Novým návrhom hnutia je zrušenie monopolu prokuratúry na podávanie žalôb v trestnom práve.
 

Vyberte región